fredag, juni 25, 2004

Utomordentligt viktig artiken i SvD: Internetcensuren är här

SvD har en utomordentligt viktig artikel skriven av ALICE PETRÉN från Reportrar Utan Gränser med titeln Internetcensuren är här

Artikeln berör hur Bush-administratione idag helt utan offentlig insyn spionerar på nätanvändare, bl.a. med hjälp av företag som Cisco som har byggt in teknologi direkt i sina switchar för att kunna censurera och övervaka Internet. Men Cisco är bara ett av flera företag. Ett annat i mängden ar Packeteer Egentligen har alla switchar denna funktion som en del av sin basfunktion.

Jag är själv övertygad om att Internet och alla datorer inom en generation kommer att ha censur-spärrar inbyggda direkt i hårdvaran. Början till detta finns redan idag på ett otal företag i västvärlden. Inte bara all epost och filer kan läsas utan också alla tangentslag man gör på datorn kan registreras om företaget vill.

Det går sedan mycket lätt att samköra sådan information med t.ex. Visakortstransaktioner för att få fram en bild på vad en person sysslar med, vad han eller hon läser, och om man är opatriotisk.

Teknologin finns redan. Jag misstäker själv att en majoritet av medborgarna i de flesta länder inklusive Sverige skulle stödja en utbyggnad av sådan censur i syfte att bekämpa brottslighet, för att skydda Hollywood mot piratkopiering, etc. De flesta människor är tyvärr, och inte helt överraskande, helt okunniga om hur deras datorer och Internet fungerar.

Vi får se. Detta borde diskuteras, det gör det inte och det är just det som är det farliga. Ett sista tillägg är att eftersom detta är så tekniskt så kan det lätt införas utan att någon utom en handfull personer känner till det.

Inga kommentarer: