måndag, juni 21, 2004

Söndag och en Wiki som visar hur webben skall användas

Vi planerar en semesterresa till London, Paris och Stockholm om några dagar. Hur arrangerar man en sådan resa, speciellt om man vill koordinera den med släkt och vänner? De flesta kanke säger, enkelt man emejlar fram och tillbaks, vad kan vara enklare? Men epost är inte alls bra för att samordna olika scheman eller för att samla all information på ett ställe som alla kan titta på.

Det rätta svaret är givetvis att man använder en Wiki. Man skapar ett projekt i Wikin och sedan lägger man in inte bara schemat utan också all information och alla kartor. Allt stoppas in i Wikin och på bara några dagar har man en fantastisk projektplan som alla kan följa och som alla kan modifiera. Så våra franska släktingar kan dokumentera aktiviterna där, våra engelska vänner kan bygga upp det engelska schemat, osv. Och alla kan ändra på allt. En wikipedia med endast ett mål, att planera denna resa i detalj.

"Frågor som "vilket hotel skall ni bo på i London" blir plötsligt helt överflödiga för svaret blir alltid detsamma, "LDSW", en variation på det gamla RTFM, Läs Den Sabla Wikin, eller Read the Fricking Manual.

Wikin innehåller bilder på hotellen, kartor som visar hur man tar sig dit, alla datum och tider, de olika flygbolagens regler för hur mycket baggage man kan ta med sig, allt finns inlagt på Wikin.

För den som inte har använt en Wiki för något projekt tidigare, stort så väl som litet, kan jag bara säga, ladda ner PHPWiki (som vi använder) eller någon av de andra Wikin, jag har bloggat om dem tidigare här, och börja planera. Det är fantastiskt kul. Man kan bygga upp ett schema på bara någon dag och alla jobbar ihop var de än befinner sig.

Ja men om man behöver prata om något? Enkelt, man använder Skype.

Inga kommentarer: