torsdag, juni 10, 2004

DNs ledare om FN-resolutionen om Irak

Dagens DN-ledare om FN-resolutionen om Irak är som så ofta litet väl naiv.

Någon gång måste USA givetvis lämna landet. När nu ockupationen tagit slut på papperet måste den göra det också i praktiken, det är irakierna som ska styra Irak.

DN gör ett elementärt fel här. De trupper som de amerikanska neokonservativa vill dra tillbaks från Irak är de taktiska trupper som håller kontroll över den Irakiska befolkningen. De har aldrig sagt att de vill ändra på ett av sina huvudmål för invasionen, nämligen att omlokalisera strategiska amerikanska trupper till Irak från Saudiarabien.

Och varför detta "givetvis"? Det finns absolut ingenting som helst som tyder på att de neokonservativa skulle ha övergivit den planen. Som så ofta verkar DN helt enkelt inte vara insatt i situationen i regeringskretsar i USA.
Iraks olja är en av världens största strategiska juveler, varför skulle de neokonservativa i Washington ge upp kontrollen över den? Så fungerar tyvärr inte realpolitik. Det har den aldrig gjort. Visst vill de neokonservativa att Irakier skall styra Irak, men det vill att det skall bli USA-trogna Irakier. De har redan gjort allt för att få in USA-trogna Irakier på strategiska platser i landet.

Och bara så att vi inte glömmer det. "Någon gång" kan som i fallet Tyskland bli just någon gång. Nazityskland kapitulerade i maj 1945, för snart 60 år sedan, och de amerikanska trupperna finns fortfarande kvar. Jag skulle bli mycket förvånad om amerikanska trupper inte fortfarande kommer att vara baserade i Irak om 60 år. Och jag skulle t.om våga gissa att DN kommer att stödja Bush-regeringen när den Irakiska regeringen strax efter det amerikanska presidentvalet i november officiellt ber USA att etablera strategiska militärbaser i landet. Jag tror att man kommer att argumentera att just som med Keflaviksbasen på Island, som nu också är 60 år gammal, så kommer den amerikanska närvaron att bidra till stabilitet i landet. Och de kan mycket väl ha rätt. Jag vet helt enkelt inte. Men jag reagerar emot DNs till synes naiva världsyn om att världens enda supermakt enbart skall ha andra folks väl i tankarna, speciellt i fallet Irak där denna supermakt - hittils i alla fall - knappast har agerat speciellt idealistiskt.

Inga kommentarer: