fredag, juni 18, 2004

Sara Lidmans bortgång


Jag är ledsen att se att Sara Lidman har avlidit Nu kanske någon tror att orsaken är politisk. Att om man propagerar för det progressiva USA så tillhör man automatiskt samma politiska falang som Sara Lidman. Men livet är ofta inte så enkelt som man kanske tror. Sara Lidman var en långvarig vän till mina föräldrar som var vittnen vid hennes bröllop i Sigtuna med H.G. Skarby, en annan långvarig familjevän. Sara bodde i Uppsala under några år och det var där familjerna lärde känna varandra.

Jag har i min bokhylla här de allra flesta av hennes böcker.

Som en hyllning till Sara bifogar jag ett inlägg från Blandaren, en underbar pastisch på Tjärdalen:
Obs stavningen är Blandarens egen

Ur Per Nilsson-Taborts roman Vrånghetens Dal har Blandaren för Läsebok för Folkskolan sista stadiet sammanställt följande brottstycken. Illustrationerna är utförda under författarens överseende.

Gramse by ligger på botten av Ljugarns älvdal, på det ställe där älven är som minst kjusig. Mörka berg vänder ryggen mot byn så lång ögat når - och det är inte så långt. ........

Den dagen älven gick upp gick inte Mors Anders Hansson upp förrän i kvällningen. Käringen hans skvätte och grälade men det halp föga. Liksom för att djävlas drog han fällen ner över öronen och blev liggande.

......

Ute i byn drog det ihop sig till storbyk. Det gällde att inte töva medan älven var isfri. Nere vid brinken sörplade åringen fjärsing under det att karlarna fjärmade brötar och törel. Fjösbenta Johanna lade in en nying i fjölboden för pärsningens skull.

Hopp Jerka Persdotter hade satt stora skrytbåten i älven. han tänkte ro skavföttes medStinn-Britta Viktoria åt Myklefjäll och vänslas litet på vägen sa han.

Allmogen är brådmogen brukade morfar säga. Morfar var farfar till Stinn-Britta Viktoria och årsbarn med gamle kungen.

Nu kom Lars Erik Larsson gående tvärs för noret. Det var en till synes grann karl på flera mils omkrets. När han erfor Hopp Jerka Persdotters planer med Stinn-Britta sade han sig vilja bli två om den saken. Och eftersom han var lika stark som han var grann så blev det mycket ogjord för Hopp Jerka Persdotter den natten.

I Lus-Oskar Svenssons hu had Majs Gustav Olsson varit gramsse på mor sin i fyra veckor för att hon inte velat stånka skinnpankaka åt honom. Å inte blev det bätttre när hon istället ystade tummvantar tillJörs Persa Kles-Erka.

Fram mot kvällen frös älven till igen. Så det blev inget storbyk av det året heller.

För den som undrar så är en fjärsing en taggfenig fisk. Att fjärma brötar betyder att avlägsna timmerbråtar. Törel är en växt. Att vara fjösbent betyder att man har fjäderbeklädda ben.
Fjöl, som vi minns från vår skol-isländska betyder bräde, speciellt sittbräde på ett avträde.

På tal om isländska så kan jag starkt rekommendera Baltasar Kormákurs fina film


101 Reykjavik Det är alltid underbart att höra isländska talas och den här filmen har också några fantastiska vyer från Reykjavikstrakten. Och bäst av allt, det är en bra och underhållande film.

Inga kommentarer: