lördag, juni 19, 2004

KG Hammar om Israel och Palestina


Kristendomen är en intressant lära. På 60-talet använde sig sydstatarna i USA av den för att argumentera för fortsatt segregering av de svarta. Dagens sydstatare, inklusive den amerikanske presidenten, använder sig av samma lära för att försvara Irakkriget. Men det intressanta är att precis samma lära användes av de svarta i deras kamp mot den vita seregationen. Man får inte glömma att Martin Luther King inte för inte var en kyrkans man.

Bertrand Russells farmor lärde honom att "Du skall inte följa en folkmassa för att utföra onda dåd". Thou shalt not follow a multitude to do evil. Exo. 23:1-8.

Russells famor skulle säkert ha blivit mycket förskräckt om hon insett att Russell skulle ta henne bokstavligt, bl.a. genom att gå i fängelse för sitt motstånd mot Första Världskriget.

För alla människor som använder kristendomen som en täckmantel för sin egen bräcklighet finns det människor som använder den för att utföra goda och ofta farliga gärningar. Jag tänker på Pastor Martin Niemöllers motstånd mot nazisterna och Fader Jerzy Popieluszko motstånd mot kommunisterna i Polen.

K.G. Hammar är en sådan man. Hade han levt under Nazisterna skulle han mycket snabbt ha förpassats till ett koncentrationsläger. Det finns inte många moraliska hjältar i dagens Sverige. Med män som Göran Persson vid makten är det inte förvånande. K.G. Hammar är en av de mycket få. Han är en bra man att ha på sin sida i striden mot det onda. När Bo Lungren gav sig på K.G. Hammar för att den senare inte stödde den amerikanska bombningen i Afganistan var det som när ett självdött får angriper en tiger. Stackars Bosse.

Inga kommentarer: