söndag, juni 13, 2004

DN - Ledare - En gnutta optimism skulle inte skada

DN - Ledare - En gnutta optimism skulle inte skada Ännu en panegyrik över Reagan, jag blir riktigt matt.
Speciellt följande tycker jag är rent klassiskt:

Ronald Reagan må ha varit en lat reaktionär som gav CIA för fria tyglar i Centralamerika, som var okänslig inför aids-döden och satsade många miljarder dollar på onödiga vapensystem. Viktigast var ändå att hans osannolika optimism visade sig motiverad, att leendet och de eviga historierna om Hollywood och sport faktiskt fungerade som inspiration.

Reagan brukade prata om USA som den skinande staden på kullen. EU-projektet baseras på den motsatta bilden av ruiner, likhögar och gråtande, föräldralösa flyktingbarn - allt det hemska i den europeiska erfarenheten som integrationen är tänkt att frälsa oss från.


Precis, på pricken. Låt oss inte visa mer bilder från Abu Ghuraib, låt oss inte visa mer bilder av fattiga amerikaner eller döda palestinier eller smältande grönlandsisar. Låt oss som Reagan leva i en låtsasvärld som endast består av leende rika människor som lyckliga konsumerar och tittar på TV.

Och mest av allt. Om vi måste beröra negativa saker, låt oss som DN göra det genom omskrivningar. För "må ha varit en lat reaktionär" läs "som drog in socialbidrag för miljoner fattiga amerikaner" och som medverkade till utrensningarna i Hollywood under McArthyperioden. För "gav CIA för fria händer i Centralamerika", läs "som finansierade ett krig i vilket tiotusen civilia dog". För "som var okänslig för AIDS-döden", läs som inte ville lyfta ett finger när tiotusentals av hans egna medborgare dog i AIDS, för att inte tala om alla människor i Afrika.

The Economist som stödde Reagan har en något mer balanserad tillbakablick än DN.

Inga kommentarer: