fredag, juni 11, 2004

Den sista liberala TV-oasen försvinner i USA

TV har länge spelat en utomordentligt viktig politisk roll i USA. Dagens amerikanska presidentval utkämpas nästan helt via TV-reklam. De allt färre tv-debatterna mellan presidentkandidaterna brukar anses utslagsgivande för vem som kommer att vinna.

De senaste åren har de neokonservativa befäst sin ställning i landet genom Fox News som i praktiken kan anses som Bush-regeringens helt privata nyhetskanal och genom CNN som under Irak-ockupationen har censurerat sina nyheter på regeringens anmodan.

Men den allra största delen av det amerikanska TV-utbudet har alltid utgjorts av reklam-fokuserade underhållningsprogram till de breda massorna. Detta har varit den stora tragedin med amerikansk TV som skulle kunna ha varit så mycket bättre.

Det har endast funnits en liberal oas, Public Broadcasting Service som ursprungligen var financierad med skattepengar men som under varje högerregering har förlorat mer och mer skattestöd. Nu har Bush-regeringen beslutat sig för att denna liberala lunga måste inriktas i de neokonservativa politiska leden. En av de sista liberala rösterna i de amerikanska TV-kanalerna kommer nu att tystna.Right Wing Now Hijacking PBS by Moving to Control Content

Inga kommentarer: