lördag, juni 26, 2004

Den svenska pressen, Webben och bloggar


Det är intressant att se hur dålig den svenska - och utländska - pressen är på att utnyttja Webben. Aftonbladet var länge den ledande webtidningen. Nu har så gott som alla svenska tidningar en webupplaga men dessa tidningar behåller fortfarande det format som de har som papperstidningar. Dvs de utnyttjar inte det nya mediets möjligheter. Det här är ett misstag som de flesta medieföretag gör när ett nytt medium dyker upp.

Webben är ett interaktivt medium men tidningarna är det raka motsatta. Det här betyder att förr eller senare kommer tidningarna antingen att tvingas att bli interaktiva på nätet eller också kommer ett nytt slags nyhetsmedium att dyka upp. Jag tror själv att detta nya medium redan finns, och det heter bloggar och wikin.

SvD t.ex. har fri debatt av sina Brännpunktsartiklar men debatten inkluderar inte artikelförfattaren som den borde göra. Om originalartikeln skrevs på en wiki skulle debattörerna direkt kunna komplemmentera artikeln. Precis som på bloggar skulle man t.ex. kunna lägga till nytt material och nya länkar. Istället för att göra om tidningen till ett interaktivt medium blir t.ex. DNs debatt enbart till ett forum för ett antal ölgubbar som skriker på varandra. Dessa debattinlägg citeras aldrig vad jag vet i någon blogg, och dessa debattörer bloggar aldrig själva. Ingen bloggare med självaktning skulle, tror jag, skriva ett inlägg i debatten under DN eller SvDs brännpunktsartiklar.

DN och SvDs artiklar stöts och blöts istället i fria bloggar, och det är där de flesta web-kunniga får sina nyheter från dessa tidningar idag.

Men just tidningspressens oförmåga att adaptera sig till det nya webmediet ger också bloggar och wikin en chans att konkurrera.

Jag tror att vi kommer att se mer och mer konkurrens från just gruppbloggar och wikin.

Inga kommentarer: