lördag, juni 19, 2004

SvD: Viktigt känna igen krigens olika ansikten

SvD: Viktigt känna igen krigens olika ansikten

Jag är inte riktigt säker på att jag förstår Cordelia Edwardson. Det är inte alls samma USA då, i juni 1944, som idag. Det är just det som är den stora tragedin, lika litet som Weimartyskland var samma Tyskland som Hitlertyskland.

Men båda bilderna är sanna! Båda säger något om USA, och det är faktiskt samma USA, då som nu. Bilderna berättar om vad som kan hända, och händer, under ett krig. Viktigast av allt: de lär oss att det finns rättfärdiga och nödvändiga krig, och orättfärdiga, helt onödiga krig. Att samma nation kan vara villig att offra sina söner i ett av dessa, ytterst sällsynta, rättfärdiga krig, eller låta dem slaktas i något av de många krig som utkämpas under falsk flagg.

Krig som kallar unga män och kvinnor till fanorna för att försvara frihet och demokrati mot terror och förtryck; men som mest handlar om tillfredsställandet av rustnings- och / eller oljeindustrins roffarinstinkter. Samt enfaldiga ledares globala maktintressen.
Sanningen har många ansikten, vi bör lära oss att känna igen dem, på Normandies stränder såväl som i Abu Ghraibs fängelse.

Normandie bör påminna oss att det alltid är den äldre generationen som driver den yngre i döden.

Inga kommentarer: