lördag, juni 19, 2004

DN - Ledare - Hårda ord mot USA:s inställning

DN - Ledare - Hårda ord mot USA:s inställning
¨
Läs först denna mycket initierade artikel från The Economist: Bush och tortyren
och läs sedan ledaren i dagens DN om USAs vägran att gå med i Internationella Brottsmålsdomstolen i dagens tidning. Vi vet idag - tack vare förhören i kongressen och läckta dokument - att Bush-regeringen strax efter attackerna mot New York och Washington beslöt att inte respektera Genevekonventionen och att presidenten själv skulle stå över lagen. Så mot den bakgrunden är följande helt förbryllande:

Så varför framhärdar USA? Kanske beror det, som Corell antydde, på att det inom vissa delar av den nuvarande amerikanska administrationen finns ett närmast "religiöst grundat" motstånd mot allt vad folkrätt heter.

Kanske är det en del i Washingtons allmänna skepsis mot internationellt bindande normer.

"Vissa delar av den amerikanska administrationen" ? Tala klartext för sjutton! Vi vet idag precis vilka delar det är, kongressutredningen har ju redan lagt allt detta på bordet! Det är Bush och Rumsfeld och ner.

Huvudorsaken till att dagens amerikanska regeringen aldrig kommer att skriva under är att man konsekvent brutit mot Genevekonventionen och att man med stor säkerhet kommer att fortsätta att göra det. Om man skulle skriva under skulle det sända ett meddelande till de egna trupperna att det finns en auktoritet över den amerikanska, och trupperna skulle kunna vägra följa order. Detta kommer man aldrig att tillåta.

Som så ofta verkar det som om svenska medier helt enkelt inte följer vad som händer i Washington.

Inga kommentarer: