torsdag, juni 10, 2004

"Colossus": Wie die Briten Hitlers Generäle abhörten - Wissenschaft - SPIEGEL ONLINE

Informationen om hur USA avlyssnade Irans säkerhetstjänst visar hur bra information USA har i mellanöstern, och världen i övrigt f.ö. Det är samtidigt intressant att se hur man trots att man i stort sätt kan läsa all hemlig traffik i hela regionen ändå såg sig nödgad att tortera ett stort antal Iraker för att få kompleterande information.

Der Spiegel har bra information, lagom till 60-årsdagen av Normandieinvasionen: "Colossus": Wie die Briten Hitlers Generäle abhörten - Wissenschaft - SPIEGEL ONLINE om hur de allierade läste den tyska chiffertraffiken.

De allierades tillgång till tyskarnas Enigmatraffik under andra världskriget var en av de mest avgörande orsakerna till att Hitler kunde besegras. Det var polska matematiker som först bröt den tyska chiffertraffiken och gjorde den allierade framgången möjlig.

En intressant fråga i sammanhanget är varför chefen och biträdande chefen för CIA avgick dagen efter att New York Times avslöjade att man brutit Irans hemliga koder.

I detta sammanhang bör man också nämna svensken Anders Beurlings insatser med att helt på egen hand bryta en del av tyskarnas chiffertraffik under andra världskriget.

Mer information om detta

Inga kommentarer: