lördag, maj 01, 2004

Hur amerikanska dissidenter fick fram information om den amerikanska tortyren av irakiska fångar i Abu Ghuraib-fängelset i Baghdad

De fruktansvärda bilderna på tortyren av irakiska fångar i Abu Ghuraib-fängelset utanför Baghdad som visats av det amerikanska TV-bolaget CBS torsdag kväll lokal tid hade aldrig kommit fram om det inte hade varit för den amerikanska progressiva rörelsen. Abu Ghuraib-fängelset var ett fruktat fängelse under Saddam Hussein med flera tusen avrättningar av politiska fångar. När det nu visat att den amerikanska ockupationsmakten också har torterat irakiska fångar i Abu Ghuraib-fängelset så har det väckt stor avsky inte bara i Arabvärlden utan också i Europa.

Men nyheterna och speciellt bilderna hade aldrig blivit allmänt kända om det inte hade varit för The Memory Hole en mycket viktig amerikansk websajt redigerad av Russ Kirk. Det vare Russ Kirk som också lyckades få fram de förbjudna bilderna av hur amerikanska soldater kommer hem i kistor.

Pentagon pressade CBS att inte visa bilderna, och det var endast efter Russ Kirk och andra publicerat dem på Internet som CBS vågade trotsa Pentagon. Tack vare de amerikanska dissidenternas snabba aktion spreds bilderna till de arabiska tv-stationerna Al Jazeera i Qatar och Al Arabiya i Dubay. Stormen växte hela fredagen tills Bush slutligen, efter alla försök att stoppa informationen att läcka ut, just har blivit tvingad att kommentera den.

Trots att man kan få fram information om tortyren i USA så har den hittils inte uppmärksammats som man skullle ha trott. Common Dreams har informerat om det, liksom New York Times men det är mest den britiska pressen, som t.ex. The Scotsman och The Guardian, liksom Der Spiegel och andra publikationer som har informerat om händelsen.

Nu på fredag kväll lokal tid visar det sig att den amerikanska progressiva rörelsens aktion också fått brittiska dissidenter att träda fram med likande bilder på britisk tortyr av irakiska fångar.

Den amerikanska pressen har visat sig alldeles för undfallande mot Pentagon och Bush i Irak och hade det inte varit för ett litet antal amerikanska fredsaktivister med tillgång till Internet så hade litet av krigets verklighet kommit fram. Dock behöver mycket mer göras.

Vi får se vart detta leder. Men det är en stor nyhet i den arabiska världen.

Inga kommentarer: