fredag, maj 21, 2004

Viktigt progressivt amerikanskt läkemedelsföretag

Dagens stora läkemedelsföretag drivs helt för att ge aktieägarna så stor utdelning som möjligt, och cheferna så astronomiska löner som möjligt. Finns det något alternativ? Ja intressant nog så finns det ett progressivt alternativ, och detta frodas i USA.

Scientific American har en mycket intressant artikel om One World Health som är något så ovanligt som ett ideellt läkemedelsföretag. Det här är intressant eftersom det visar att det faktiskt finns mycket bärbara alterntiv till den idag gängse uppfattningen att hur läkemedel skall framställas.

Precis som Open Source-rörelsen har visat inom mjukvaruindustrin, så är progressiva alternativ är ofta betydligt mer effektiva än de idag så populära privatekonomiska modellerna, konstigt nog - kanske man kan tillägga. Jag återkommer mer mer detaljer om varför det är så.

Det kan också vara intressant att se att One World Health stöds av en av USAs allra största kapitalister, Bill Gates genom hans stiftelse.

Detta visar att det finns många intressanta möjligheter att sprida progressiva ideer och att föra progressiv politik idag.

Enkla etiketter kan ibland vara missvisande.

Inga kommentarer: