söndag, maj 30, 2004

Amerikanska militärskolor och Irak


Det konstigaste med dagens amerikanska politik i Mellanöstern är att den amerikanska militären faktiskt inte brukar vara så totalt inkompetent som den framstår idag.

Militärhögskolor som West Point, US Navala Academy, Naval Command College, Air Force Academy och speciellt National Defense University har alla en mycket hög standard inte bara på den rent militärtekniska utbildningen. Det är också vanligt att högre amerikanska officerare studerar civilia ämnen vid civila universitet, och många har höga akademiska meriter. Trots detta har de sista fyra årens Bush-politik helt klart lett till att ingen av dessa högt utbildade officerare vågat protestera mot den allt mer extrema utrikespolitiken. Jag var på en militärmässa tidigare i år, med många höga amerikanska militärer närvarande. Och atmosfären var genomgående, "Vi har gett Irakerna demokrati, hurra vad vi är bra". Man fick bl.a. skjuta simulerade kryssningsmissiler mot, jag antar Iraker, jag frågade inte.

Men alla dessa militära universitet undervisar alltid i Napoleons ockupation av Spanien, det är ett av de klassiska ämnena. Napoleon vann alla slag, men förlorade kriget. Därför att det i sluttampen endast är möjligt att kuva ett folk genom att helt utrota det. Irak och mellanöstern är ett politiskt dilemma och inte ett militärt. Det kan endast lösas med politiska medel.

Inga kommentarer: