söndag, maj 23, 2004

Bush-regeringens taktiska och strategiska mål i Irak

Bengt Albons har en - som vanligt - ypperlig analys DN - Nyheter - Kritiken tvingar Bush till ny Irakpolitik av George Bushs poltik i Irak. Jag delar dock inte helt hans åsikter, främst för att Albons inte klart skiljer mellan Bush-regeringens strategiska och taktiska mål i Irak. De strategiska målen är:

1) Strategiska militärbaser på lång tid
2) Markant inflytande över den Irakiska oljepolitiken
3) Utländsk investering i Irak utan restriktioner
4) Irakiskt stöd för USAs och Israels politik i Mellersta Östern

De taktiska målen är att formulera en politik som leder till att de strategiska målen kan nås. Att Bush säger sig villa dra tillbaka amerikanska trupper från Irak betyder t.ex. helt klart inte att han inte kommer att behålla strategiska militärbaser - med trupper - i landet. Detsamma gäller kontrollen över Iraks olja. Precis som andra revolutionärer som Lenin och Hitler så har Bush lärt sig att vara mycket flexibel i hur han når sina mål så länge han når dem. Det värsta är att dessa strategiska mål hur som helst i stort delas av John Kerry. Det är mycket svårt - och mycket naivt - att tänka sig att någon amerikansk president skulle avstå från att försöka kontrollera Iraks olja.

Det är minst lika naivt att tro att Iraks framtida öde inte kommer att vara mycket nära sammankopplat - och helt beroende av Israels säkerhet.

Inga kommentarer: