lördag, maj 29, 2004

Bloggar om Go-spelet - och generella tankar om bloggar


Det japanska Go-spelet, som ursprungligen kommer från Kina där det kallas wei-qi, är ett mycket populärt spel här i Silicon Valley. Många datavetare känner sig starkt dragna till Gospelets abstrakta mönster-värld.

Det finns givetvis också Go-bloggar som denna och denna

Det finns säkert massvis med japanska, kinesiska och koreanska go-bloggar. Om någon känner till några så hör av er. Här är en tyvärr alltfär kort lista över go-bloggar de flesta tyvärr från västvärlden.

Men som man kan se från denna blog, bloggformatet lämpar sig perfekt för Go. Go, liksom bloggar är en skildring, en berättelse som löper utefter en tidslinje. Så om man bara kan ladda upp bilder från de olika positionerna i Go-spelet så kan en blogg vara ett enastående bra medium. Bloggar kan säkert också användas inom en mängd andra tekniska områden.

Använder t.ex. svenska läkare, regeringen, olika verk, kommunerna eller säg den svenska polisen bloggar som ett internt kommuniktionsmedium? Om inte, varför inte? Man kan också se hur perfekt bloggar och wiki skulle passa i skolan. Använder lärare och elever den senaste teknologin?

Inga kommentarer: