tisdag, maj 18, 2004

50-årsdagen av segregationens olagligförklarande i USA

New York Times har en bra artikel om en milstolpe i USAs historia, 50-årsdagen av Brown v. Board of Education of Topeka.




"Brown" var en svart tredje-klassare som hette Linda Brown i Topeka i Kansas och som fick gå ett par kilometer till skolan trots att det låg en vit skola bara ett par kvarter ifrån hennes hem. Fallet gick hela vägen till högsta domstolen som gav Linda Brown - och alla andra svarta barn i USA - rätt att studera vid vita skolor.

Frågan som högsta domstolen såg det gällde "Does segregation of children in public schools solely on the basis of race, even though the physical facilities and other `tangible' factors may be equal, deprive the children of the minority group of equal educational opportunities?" The court answered this question unanimously: "We believe that it does."

Det glädjande med HDs dom var att den var enhällig.

Men i sydstaterna var det betydligt svårare att genomföra HDs beslut. Slutligen tvingades president Eisenhower sätta in beväpnade fallskärmsjägare för att öppna de vita skolorna till svarta elever. Detta skedde 1957.

Men det var inte förran 1964 som Lyndon Johnson slutligen skrev på den lag som slutligen de fakto upphävde segregationen i sydstaterna. Och det var den lagen som drev de vita i sydstaterna in i armarna på det alltmer radikala republikanska partiet.

Det är värt att komma ihåg att så sent som för 40 år sedan vägrades svarta tillträde till "vita" restautanter och hotell i sydstaterna.

Mer om Lyndon Johnsons lag finns här

Not:För att kunna läsa New York Times måste man registrera sig. Men registreringen är gratis. Samma sak gäller för Washington Post och Los Angeles Times.

Inga kommentarer: