DN har en intressant debattartikel av Harriet Wallberg-Henriksson, Rektor för Karolinska institutet och Björn Klinge Professor och utredare vid Karolinska institutet om hur den nya kommersialiserade världen gör intrång i det akademiska Sverige.
Universitetsforskare extraknäckar på företag óch denna trend kommer intressant nog direkt från Silicon Valley och Stanford University. De flesta s.k. startupföretag här, liksom nu senast Google, startas av lärare och elever vid Stanford eller Berkeley, och lärarna driver ofta företag samtidigt som de undervisar. Deras elever jobbar också ofta på dessa företag.
Nu har alltså trenden kommit till Sverige. Så vad har det med bloggning att göra? Jo om man läser artikeln så ser man att den hänvisar till en artikel i Los Angeles Times, men som så ofta i pressen så vill inte författaren länka till artikeln i fråga. Det är här bloggare kommer in i bilden.
Så här står det i artikeln i DN:
Behovet av en ökad insikt och tydlig handlingsplan för etik och förtroendefrågor inom det medicinska området är heller inte unikt för Karolinska institutet. Internationellt pågår sedan en tid en mycket intensiv debatt. Också i USA - det land där universitet och industri har de bredaste och mest utvecklade samarbetsformerna - pågår en het diskussion. I en uppmärksammad artikel i Los Angeles Times anklagades höga tjänstemän inom den statliga amerikanska forskningsorganisationen National Institutes of Health (NIH) för att ha lönsamma extraknäck inom läkemedelsindustrin. Detta samtidigt som de beviljade anslag till stora kliniska läkemedelsprövningar, med berörda företag som intressenter. Ett betydligt stramare regelverk med mer öppen redovisning av bisysslor har nu föreslagits.
Det skulle ha stått en direktlänk till originalartikeln. Visserligen måste man ha konto på Los Angeles Times för att läsa artikeln, men det är mycket enkelt och helt gratis att skaffa sig ett konto.
Stealth Merger: Drug Companies and Government Medical Research
Some of the National Institutes of Health's top scientists are also collecting paychecks and stock options from biomedical firms. Increasingly, such deals are kept secret.
By David Willman
Times Staff Writer
December 7, 2003
osv ...
OK, så vad har detta med bloggare att göra? Jo den här artikeln har bloggats rejält i USA, som t.ex här och den borde också bloggas i Sverige.
Och det är här som Howard Rheingolds Smart Mobs kommer in.
Eller i detta fall kanske vi skulle kalla det för smarta blogstormar. Dvs om ett antal svenska och utländska experter på just sambandet mellan akademisk forskning och företagsvärlden kunde blogga om detta från olika synvinklar så skulle man sabbt få hela ämnet belyst på ett sätt som inte skulle vara möjlig genom traditionell journalistik. Åtminståne inte lika snabbt. Men det viktiga är just att de som bloggar inte bara skall "tycka" utan att de verkligen är experter som kan bidra med vetenskaplig, företagsekonomisk och juridisk kunskap om situationen inom det svenska universitetsväsendet. En sådan koordinerad "blogstorm" skulle kunna ha samma effekt som de s.k. teach-ins under Vietnamnkriget på 60-talet. Kanske man skulle kalla dem "blog-ins".
söndag, maj 30, 2004
Karolinska Institutet, DN, bloggare, och Smart Mobs
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar