söndag, maj 30, 2004

Behöver USA genomgå en social revolution?

I början av 1900-talet sveptes ett antal stagnerade kejsardömen bort av det Första Världskriget och dess efterdyningar. Kina, Ryssland, Österrike-Ungern, det Ottomanska Kejsardömet, alla föll och pånyttföddes i nya skepnader. I andra länder som England, Frankrike och Sverige lyckades progressiva politiker genomföra fredliga reformer som förhindrade inbörderkrig och revolution. Det är intressant att se hur USA mer och mer börjar likna dessa stagnerade stater och kanske mest Sovjetunionen under dess sista år.

Givetvis kan en sådan jämförelse inte drivas för långt, men USA håller på att förändras på ett sätt som gör reformer svårare och svårare att genomföra. Sydstaterna, mot vilka resten av USA måste utkämpa ett blodigt inbördeskrig 1861-65 har hela tiden varit USAs akilleshäl. Nu har den sydstatsförankrade Bush-regeringens alltmer extrema politik så förvärrat USAs samhällspolitiska situation att möjligheterna att genomföra reformer blir mindre och mindre. Dvs USA kommer att behöva en mycket genomgripande social revolution om samhället skall kunna anpassas till världen utanför.

Från att USA idag är oförmöget att införa ett modern måttsystem, till att det inte har kraft att modernisera sitt helt inadekvata valsystem, sitt rättsväsende, sitt alltmer korrupta ekonomiskt system, sitt transportsystem, sina skolor, situationen för de 24% av befolkningen som har löner de inte kan leva på, den tilltagande miljöförstöringen, frånvaron av allmän sjukförsrökring, mm mm mm. Man ser mer och mer ett samhälle som är "in denial" som man säger. Som inte inser att landet, liksom de gamla Ryska och Ottomanska kejsardömena inte har ork att reformera sig.

Fyra år till av en sådan politik - det verkar mer och mer tydligt att John Kerry kommer att förlora rejält - kommer att göra USA så anakronistiskt att landet kommer att utgöra en stor fara för resten av världen. Saneringen, om den någonsin kommer, kommer att kosta ofantliga belopp.

Jovisst finns det moderna fickor i landet. USA är världens enda supermakt som helt dominerar omvärlden.
Men precis som Soviet, som också dominerade stora delar av världen, så är landets sociala infrastruktur mer och mer ålderdomlig.

Men vad behövs för att få landets innevånare att inse att landet behöver demokratiska majoritetsval till president, ett modernt måttsystem, ett mindre ekonomiskt polariserat samhälle mm mm? Det är svårt att se någon vilja till sociala reformer. Kunskapen att sådana reformer behövs finns nog bland de mer utbildade människorna även i sydstaterna, men viljan fattas.

Vad skulle behövas för att en "sammhetsrevolution" av Tjeckoslovakist modell skulle växa fram i USA?
Howard Deans presidentkampanj visar att det skulle finnas stöd för en sådan rörelse. Men den hänsynslöshet med vilken Deans kampanj slog ned av det demokratiska partiet visar samtidigt hur stort motståndet mot reformer är. Ralph Nader och USAs Gröna, som mest liknar västeuropas partier, kan som mest räkna med 6% av landets röster. Det är långt ifrån de 51% de måste nå för att utgöra en riktig politisk faktor.

Inga kommentarer: