måndag, maj 31, 2004

Hans Bergström i DN om det "sjukliga amerikahatet i Europa"

Hans Bergström, utvandrad f.d. DN-chefredaktör har skrivit en artikel i DN Amerika är inte Europas fiende.
Bergström har (enligt Rolf Alsing i Aftonblsadet) sagt att:

Jag vill skriva och forska fritt, och jag vill göra det i USA, säger han, och så är det säkert också. Men det är inte det viktigaste för honom.
Det viktigaste är att han får ägna mer tid åt sin amerikanska hustru och det som gör livet värt att leva. Det är honom väl unnat. Han har tjänat familjen Bonnier länge och han har tjänat den väl. Och störst av allt är som bekant kärleken.

Bergström skriver att:
Som EU-kommissionens ordförande Romano Prodi formulerade den nya situationen i ett tillfälligt moment av insikt i september 2001: "USA har stått vid Europas sida under svåra tider. Nu måste Europa stå upp och visa sin solidaritet med USA."

Denna anda av solidaritet försvann som bekant snabbt. Skälet, menar Kagan, är inte att USA delvis handlade utan stöd av FN. Det har Europa också gjort, i vetskap om att FN är lamslaget när det gäller. Viktigare är att Europa ville vara med om besluten (dock, som i Frankrikes fall, utan att någonsin vara berett till handling).
...
När USA stärker sin vaksamhet blir Europa en mer lättangripen del av det öppna samhället. Det återstår för Europa att vakna, förhoppningsvis inte med en smäll. Den grundläggande gemenskapen med Amerika förblir starkare än vad man kan tro av dagens sjukliga stämning av Amerikahat i Västeuropa.


sjuklig stämning av Amerikahat det är att ta i, de där dj-vla otacksamma europeerna!

Själv tycker jag att Juan Cole har formulerat det hela mycket väl. Han är inte beredd att offra sin sons eller sitt eget liv för Bushs ockupation Irak. Det är inte jag heller. Miljoner amerikaner är djupt kritiska mot Bush-regeringen utan att för ett ögonblick ge uttryck för ett "sjukligt amerikahat". Att som Bergström ställa sig helt okritiskt bakom Bush är något som inte ens många republikaner gör idag. Den progressiva amerikanske rörelsen är mycket kritisk mot Bush-regeringen och de älskar sitt land minst lika mycket som republikanerna. Eller är det så att de som kritiserar Göran Persson också har ett "sjukligt hat mot Sverige"?

Inga kommentarer: