fredag, april 30, 2004

Progressiva amerikanska radiostationer

Hur får amerikanerna sina nyheter? TV givetvis, men också radio. De senaste tio åren har s.k. talk radio blomstrat som aldrig förr. Av olika anledningar har den amerikanska högern kommit att helt dominera prat radio i USA. Opinionsskapare som Rush Limbaugh och Laura Schlessinger har nått miljoner lyssnare och hjälpt till att succesivt föra USA mot höger. Radioprogrammen har med åren blivit allt mer extrema och idag är deras radioprogram ofta att beteckna som hatradio. Det är svårt att se att Radionämnden skulle tillåta sådana extrema program i Sverige. När Schlessinger gav sig på USAs homosexuella som hon anklagade att vara "deviants" och värre, så startades en Internet-baserad protestkampanj som lyckades få flera radiostationer att stoppa hennes radioprogram. Det senaste året har flera liberala och progressiva organisationer fått upp ögonen för hur viktig radio är som opinionsbilidare, och idag finns det flera mycket bra progressiva och liberarala radiostationer som man också kan lyssna på över Internet.
Democracy Now är en utomordentligt viktig radiostation med auktoritativa nyhetsanalyser som påminner om Sveriges Radio som bäst.
KPFA är en lokal radiostation i Berkeley i Kalifornien. Berkeley-universitetet är där studentupproret och Vietnamrörelsen startade 1968 och Berkeley och San Francisco är fortfarande viktiga platser för den progressiva rörelsen.
Air America är en ny satsting av bl.a. Al Franken som har skrivit flera mycket roliga böcker, nu senast Lies and the Lying Liars who tell them
TUC Radio slutligen är en annan mycket bra progressiv radiostation. Det är viktigt att få upp ögonen för dessa radiostationer för de visar den centrala tesen av hela den här webkrönikan: Trots att Bush-anhängare idag dominerar USA och världen i övrigt finns det - fortfarande - ett stort motstånd mot deras politik bland stora grupper inom USA. Dessa grupper har mycket att lära svenska progressiva. Inte minst eftersom dagens USA visar vart Sverige är på väg.
En besläktad sajt är Music For America med progressiv musik. Protestmusik har en lång historia i USA med Pete Seeger och senare Peter Paul and Mary vars protest- och freds-sånger tyvärr är lika skrämmande aktuella idag som under Vietnamkritet.

Inga kommentarer: