torsdag, april 29, 2004

Den stora kvinnomarschen i Washington

Det kan vara lätt att tro att USA bara består av bokstavstrogna kristna konservativa Bush-anhängare. Men USA har en lång historia av social aktivism och progressiva politiska rörelser.

Studentupproret 1968 startade bara några mil härifrån, uppe vid Berkeleyuniversitetet vid San Franciscobukten. Det största hotet mot Bushregeringens sociala agenda startade i San Francisco när den splitternye borgmästaren Gavin Newsom gjorde civilt uppror mot centralregeringen i Washington och inte bara gav kommunen grönt ljus att viga homosexuella par, utan också själv tjänstgjorde som vigselförrättare.

Social aktivism finns också inom vissa amerikanska kyrkor, som kväkarna, som inte bara trotsade det amerikanska embargot mot nordvietnam under Vietnamkriget utan också har gjort samma sak i Irak. I dagens USA kan sådan social aktivism vara förenad med avsevärd personlig risk.

Förra helgen genomfördes en stor kvinnomarsch mot Bushregeringens abortlagstiftning i Washington. Denna lagstiftning blir mer och mer restriktiv och om Bush, som nu verkar troligt, kommer att vinna presidentvalet i november, så får man anta att arbortlagstifningen kommer att bli väsentligt mer restriktiv.

Marschen som samlade omkring en miljon kvinnor blev en social manifestation mot Bushregeringens mörkemän och kvinnor. Den progressiva kvinnorörelsen spelar idag en viktig roll i det amerikanska politiska livet. Trots att ingen kvinna hittils ställt upp i ett presidentval, så väntas allmänt Hillary Clinton bli den första kvinnliga presidentkandidaten om fyra år. Trots att endast 14 av 100 senatorer är kvinnor ligger dock USA före Sverige med jämnlikeheten inom företagslivet.

En viktig progressiv feministisk websajt är Emilys List som har blivit en viktig faktor i motståndet mot Bush-regeringen.

Det är viktigt att inte glömma bort den stora progressiva amerikanska rörelsen som fortsätter att ha stor inflytande världen över och som kommer att finnas kvar långt efter det att den sorgliga Bush-eran har gått till historien.

Den här webkrönikan har till syfte att dokumentera denna rörelse och hjälpa deras - våra - ideer att få genklang och inflytande i Sverige.

Inga kommentarer: