onsdag, april 28, 2004

Pentagon finansierar svensk bioteknologiforskning vid Lunds universitet

Pentagon, dvs det amerikanska fördsvarsdepartementet, har alltid varit en av USAs och världens största finansiärer av forskning i en mängd olika discipliner. Den forskning som ledde till Internet finansierades t.ex. under många decennier av DARPA, Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency. DARPA har alltid haft ett nära samarbete med de flesta stora amerikanska universitet, som alla utför forskningsuppgifter åt Pentagon. Kaliforniens universitetssystem, The University of California, administrerar t.ex. tre av USAs och världens största kärnvapenlaboratorier, Lawrence Livermore laboratory, Lawrence Berkeley laboratory och Los Alamos.

Det kommer dock som en överraskning att också svenska universitet som Lund forskar åt Pentagon.

Nu hoppas man givetvis att forskarna i Lund har fått garantier för att deras forskningsresultat inte kommer att användas i krigiska syften t.ex. i Irak. Men det som intresserar mig är, med sveriges offentlighetsprincip, kan man få reda på om andra svenska universitet också forskar åt Pentagon, och vilka säkerhetsåtgärder den svenska regeringen har för att gardera sig mot att svenska universitet utnyttjas för att framställa krigsmaterial åt utländska försvarsmakter.

Det här har länge varit en stridsfråga vid det kaliforniska universitetssystemet, speciellt idag med den extrema Bush-regeringen.

Inga kommentarer: