lördag, april 24, 2004

USA sett från USA och Sverige

Hur skiljer sig attityden till USA bland svenska moderater, folkpartister och kristdemokrater från den attityd som många amerikaner själva har?

Har dom någonting gemensamt, de svenska moderater som t.ex. Gunilla Carlsson som stöder USAs krig i Irak, och de amerikanska föräldrar som har förlorat söner och döttrar i Irak? Anser svenska moderater och folkpartister de amerikaner som inte stödjer kriget som opatriotiska? Är det opatriotiskt att inte vilja att ens barn skall dö i Irak? Eller att de skall tvingas döda Iraker; mellan 8.000 och 10.000 har trots allt dödats av dessa unga amerikaner det senaste året.

Skulle Gunilla Carlsson vilja skicka sina egna barn till Irak? Säkert inte. Bush ville ju inte dö i Vietnam. Det är lätt att vara patriotisk när man inget riskerar.

USA-bilden i Sverige är ett slagträ i den svenska inrikespolitiska debatten och har mycket litet med verkligheten att göra. USA är borgarnas ledstjärna på samma sätt som Sovietunionen var vänsterns ledstjärna på 30-50-talen. Men efter Sovietunions ockupation av Tjeckoslovakien 1968 så övergav till slut vänstern Soviet. Alldeles för sent, men i alla fall bätre sent än aldrig. Jag har hittils inte sett någon sådan självrannsakan hos de svenska borgarna. Kan man vara moderat eller folkpartist och vara kritisk mot Bush? Miljoner amerikaner är det. Kan man vara folkpartist och kritisk mot Sharon. Hundratusentals Israeler är det.

Jag har två söner och en dotter som lätt kan komma att bli tvingade att bli soldater i Irak. Jag är inte redo att offra dem för Bushs krig. Hans egna barn behöver t.ex. aldrig vara rädda för att bli inkallade. Skulle Fredrik Reinfeldt eller Gunilla Carlsson ha någon förståelse för det?

De svenskar som drog i fält i Spanska Inbördeskriget på republikens sida var de allra flesta stalinister. Men trots det har jag stor respekt för dom för de levde som dom lärde. Inte som den svenska Vietnamrörelsen eller de svenskar som idag stöder USA utan att riskera sina egna liv.

Så USA är - tror jag - en ideologisk symbol i Sverige, en symbol som inte har mycket med verkligheten att göra.

Amerikaner som Joe Trippi eller Howard Dean skulle - tror jag - uppleva dessa svenskar som mycket underliga. Dem dvs svenskarna, skulle vifta med amerikanska flaggor och hylla Bush men de skulle inte vara intresserade av verkliga amerikanska problem. Det katastrofala utbidlningssystemet, koldioxidutsläppen, utlokaliseringen till Indien våldet eller alla fattiga. Eftersom de inte bor här ser de inte USA som ett verkligt land, lika lite som de svenska kommunisterna såg Soviet som ett riktigt land. USA är ett abstrakt ideal för dessa människor som de behöver av olika emotionella anledningar och jag tror inte att de skulle klara att komma ansikte mot ansikte med det verkliga USA lika litet som de svenskar som utvandrade till Sovjet från norrbotten på 30-talet klarade verkligheten

Inga kommentarer: