fredag, augusti 13, 2004

Tommy Körberg som säkerhetsrisk i USA


Fler och fler svenskar blir nu portade från USA - utan förklaring - som säkerhetsrisker. Nu senast Tommy Körberg. Alla svenskar måste nu också ha visum för att resa till USA. Detta gäller dock inte för amerikaner som vill besöka Sverige. Tydligen är Sverige inte lika säkerhetsmedvetet som USA eftersom Tommy Körberg fortfarande får gå fri. Ett par år i Guantanamo skulle säkert göra honom mer medgörlig.

Men det finns en ytterst allvarlig aspekt på detta. Om Tommy Körberg och Jan Guillou står i CIAs register som säkerhetsrisker, hur många andra oskyldiga står då också där. Och vad händer de oskyldiga amerikaner som också står där?

Hur många svenskar står f.ö. upptagna i dessa register? Ja låt oss gissa. Alla svenskar som besökt USA först av allt. Sedan, eftersom de flesta flygbolag nu samarbetar med USA i "kriget mot terrorismen" alla svenskar som flugit någonstans det senaste året. Jag gissar även de som endast flugit inom Sverige.

Och sedan? Ja med stor säkerhet alla som använder VISA eller American Express. Om alla som använder mobiler och SMS registreras ännu vet vi givetvis inte. Men de kommer säkert snart att registreras. Kina gör det redan med hjälp av Cisco och andra switch-tillverkare, liksom med hjälp från Nokia.

Att det amerikanska Echelonsystemet redan registerar en stor del av all epost antar man.

Det farliga här är att även om all denna registrering ännu inte sker så är det tekniskt utomordentligt lätt att införa den. Tiotusentals svenskar får redan sin epost kollad på jobbet utan att de vet om det. Vi får anta att precis som Bush-regeringen nu kräver att EU-pass skall se ut på ett visst sätt så kommer samarbetet i "kriget mot terrorismen" att ständigt utökas och mer och mer insamling av person-information skickas till USA. (Däremot skickas så gott som ingen information alls den andra vägen vad jag vet).

Inga kommentarer: