USA:s utrikesminister Colin Powells beslut att erbjuda den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE att sända valövervakare till det amerikanska presidentvalet i november är överraskande.
Britt-Marie Mattsons kommentarer nedan tycker jag dock inte är riktiga. Den som har sett Michael Moores Fahrenheit 9/11 (bara titeln visar ju f.ö. hur isolerat USA idag är, titeln borde ju vara Celsius 9/11) kan se hur bittert de svarta representanterna klagade i kongressen mot valfusket i Florida. Om EU då hade tagit upp de svartas klagomål hade inte Bush kunnat smussla undan fusket som han gjorde.
USA är långt ifrån så homogent som Britt-Marie Mattson tycks tro. Det finns idag en stark progressiv rörelse som inte kommer att lägga sig lika platt som Gore gjorde år 2000. Gore själv hade tyvärr stor skuld i att Bush lyckades stjäla valet.
Det är också faktiskt inte riktigt att USA vill exportera sitt valsystem till andra.
Vad man vill exportera är iden av fria val och sedan sitt ekonomiska system men inte det amerikanska valsystemet sådant som det ser ut.
Valobservatörer en spark på benet för USA
Demokrater från representanthuset krävde utländska övervakare av årets val efter det fiaskobetonade presidentvalet för fyra år sedan då George Bush vann.
Britt-Marie Mattsson, Göteborgspostens utrikespolitiska kommentator och USA-expert tror dock inte att övervakningen kommer att få någon större betydelse.
– Jag är förvånad över att det amerikanska utrikesdepartementet har sagt ja till detta och välkomnar det, mycket därför att USA inte brukar vilja att andra lägger sig i deras valsystem eller politik överhuvudtaget. De vill gärna exportera det de har till andra och har attityden att de är bättre än alla andra, säger hon.
Om de europeiska valobservatörerna hittar oegentligheter, kan de klaga över dem då?
– Om det kommer en fransman och ställer sig och talar om att det här var inte bra, så kommer alla, även de som drabbats av en felaktighet, att ställa upp med den som gynnats och säga att det här tål vi inte.
Så det blir inga större förändringar på grund av det här?
– Nej det tror jag inte. Men den debatt som kommer att föras i USA på politisk nivå blir intressant. Det kan också uppfattas som opatriotiskt att i en svår tid för Amerika ha folk som tittar på sitt valsystem som om man var ett odemokratiskt land. USA uppfattas ändå som världens äldsta demokrati, men det här är i alla fall en spark på skenbenet, om inte någon annanstans, säger Britt-Marie Mattsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar