lördag, augusti 07, 2004

Mikrobetalningar

SvD Har en intressant artikel om mikrobetalning på Internet. Artikeln är skriven av Robert J Schiller professor i ekonomi vid Yale universitetet.


Med hjälp av överlägsen mjukvara för betalning har mikrobetalningsföretag som Paypal (grundat 2000) Yaga (grundat 2000), Peppercoin (grundat 2001) och BitPass (grundat 2002) kunnat erbjuda mycket lägre transaktionskostnader än kreditkortsföretagen, vilket ökat antalet transaktioner enormt.

Ett företag kan nu debitera en kund mindre än en dollar (t ex för att se en webbsida) och göra en ordentlig vinst genom hög omsättning.


Det Silicon Valley-baserade Paypal är redan etablerat och används mycket av Open Source projekt och av ebay, och även av bloggare som söker finansiering. Peppercoin ,Bitpass och yaga är inte alls lika kända och jag har svårt att se hur de kan överleva.

Men däremot tvivlar jag starkt på att Robert Schiller har rätt när han tror att webben nu kommer att bli förvandlad till en gigantisk betalningstjänst. Det här har alltid varit högerns nirvana, och den modell som alltid framförs är rakbladsmodellen. Man får en fri rakhyvel, eller en fri mobiltelefon, och betalar sedan mikrobelopp för varje rakblad eller telefonsamtal och företagen tjänar miljardbelopp.

Istället har Paypal blivit ett bra sätt att betala för den handel som vuxit fram på Internet, inte för att betala för att läsa individuella websidor. Jag kan också tänka mig att vissa framstående bloggare kan få frivilliga donationer på det här sättet.


Inga kommentarer: