söndag, juli 18, 2004

Kerry whirlwind seeks to sweep all before it



Guardian har en bra artikel om John Kerrys kampanj.

Economist har en lika intressant artikel om valsituationen i delstaten Florida.

Kan Kerry vinna mot Bush?

Som sittande president har Bush initiativet på sin sida. Han har också visat sig vara en mästare på det inrikespolitiska planet med ett antal initiativ som t.ex. det att kriminalisera homosexuella äktenskap, som Kerry och Edwards inte vågade rösta emot. Han har också temporärt tonat ner sina försök att kriminalisera abort.

Orsaken till att Bush inte leder stort idag har allt att göra med ekonomin och hans egna felsteg i Irak och mycket litet med Kerrys kampanj. Kerry har visat sig fenomenalt bra på att samla in pengar, men annars består hans valrörelse mest av att segla så nära Bush som han möjligen kan.

Avgörandet kommer under den republikanska konventionen i New York den 30:e augusti - 2:a september. Eftersom Bush knappast vill äventyra sitt återval och eftersom han, till skillnad mot Kerry, inte har några problem med att fatta beslut, så kommer han antagligen att välja en av USAs mest ansedda män, Colin Powell, som ny vicepresidentkandidat. Det skulle i ett slag ändra på valekvationen till hans fördel endast 8 veckor före själva valet. Det faktum att Powell är svart skulle också allvarligt försvaga Kerrys stöd bland de svarta. Jag har svårt att se hur Kerry skulle kunna vinna mot en sådan kombination.







Inga kommentarer: